Pszichológiai ellátás

Családterápia

Alapítványunknál lehetőség van családterápia igénybevételére is. A családterápia lényege a rendszerszemlélet, ami azt jelenti, hogy a gyermekkel kapcsolatos nehézségeket egy tágabb kontextusban értelmezzük és kezeljük. A terápia középpontjában a család, illetve a családtagok egymással való kapcsolatai, kapcsolódásai állnak. A családterápia alapfeltevése, hogy az esetlegesen a gyermek viselkedésében kifejeződő probléma az egész rendszer (család) nehézsége, amelyet csak közösen, a szülők, testvérek, adott esetben egyéb családtagok részvételével, közreműködésével, a család belső erőforrásait mozgósítva lehet sikeresen kezelni.
A családterápia során megpróbáljuk feltárni azokat a mögöttes hatótényezőket és folyamatokat, amelyek a gyermek tünetéhez, tüneteihez vezettek, a családi, családtagok közti kommunikáció és interakció változtatásán keresztül pedig segíteni megtalálni azt az egyensúlyi állapotot, amely fenntartásához már nincs szükség a tünetre.
A családterápiában jellemző a terapeuták aktivitása (általában két terapeuta vezeti a folyamatot), gyakran használunk különböző akciós és szimbolikus terápiás eszközöket, valamint adunk otthon végezendő feladatokat. Egy családterápiás folyamat jellemzően 6-25 alkalomból áll, a probléma természetétől függő gyakorisággal. Az ülések időtartama másfél óra (szünettel együtt).
Léteznek olyan problémák, amelyek egyértelműen igénylik a családterápiás beavatkozást, de előfordulhat, hogy a gyermek nehézségéhez más módszerrel érdemes közelíteni, ennek megítélése, mérlegelése az első találkozás során szintén a család és a terapeuták együttműködésében történik meg. A családterápia végezhető önálló terápiás módszerként, de akár kombinációban is egyéni terápiával – gyakran sor kerül rá gyermekek, serdülők egyéni pszichoterápiájának kiegészítéseként.