Pszichológiai ellátás

Egyéni pszichoterápia

A kisgyermekek életében előforduló magatartásbeli, lelki nehézségek esetén legtöbbször a környezetet érdemes közelebbről megnézni, hogy mi válthatja ki az elakadásokat. Ilyenkor a szülőkkel, óvodapedagógussal, pedagógussal stb. történő konzultáció sokszor elegendő és hatásos. Időnként a gyermek családjának bevonása szükséges a nehézség természetének feltárásához, a probléma megoldásához, erről bővebben olvashat a családterápia részben.
Ha ezek hatására nem változik a helyzet, illetve szakember ajánlására ezzel párhuzamosan, lehetőség nyílik egyéni, kétszemélyes helyzetben történő foglalkozásokra. A gyermekkel való találkozás előtt tehát mindenképp az egyik, másik, de lehetőleg mindkét szülővel találkozunk, az ő szemszögükből beszéljük át a helyzetet. Ezután találkozunk a gyermekkel. Az ismerkedő alkalmak során, illetve után ha szükséges, különböző pszichológiai módszerekkel próbáljuk a kiváltó okot jobban megismerni. Ez magában foglalhat rajzolást, történetek kiegészítését, bábozást, különböző teszteket stb. Erről részletesebben lásd a pszichológiai felméréseket. Ez nagyjából 3-5 alkalmat foglal magában. Ezután közösen döntjük el, hogy mi lenne az a terület, amivel az ún. terápiás alkalmak során együtt tudunk dolgozni. Egy-egy terápiás foglakozás, illetve az egész folyamat nagyon változó és egyedi, valamint jelentősen függ a gyermek életkorától, de magába foglal olyan elemeket, mint a szabad játék, az irányított foglalkozás, a különböző rajz és egyéb művészeti technikák, szerepjátékok, bábozás, pszichoedukáció (tulajdonképp a kialakult panasz lehetséges okairól és esetleges kezelésének módjairól való felvilágosítás), beszélgetés (főleg a nagyobbaknál), relaxációs technikák stb. Fő célnak lehet talán megnevezni, hogy a gyermekek (akár tudatos, akár szimbolikus úton) jobban megértsék saját ún. tüneteik okait; valamint különböző technikákkal segítsünk nekik azok mérséklésében és az önkifejezésben.
Egy-egy közös munka, folyamat igen változatos hosszúságú lehet, néhány alkalomtól egészen a több hónapon át tartóig variálhat. Egy alkalom 50 perc.

Felnőtteket is várunk életvezetési tanácsadásra, nevelési tanácsadásra, egyéni relaxációs foglalkozásokra.