Terápiák

Alapozó mozgásterápia

Nagyon sokszor keresnek meg bennünket tanulási problémákkal, figyelem és/vagy magatartászavarral. Általában egy mozgásfelméréssel kezdjük az állapotfelmérést. A vizsgálat közben megmutatkoznak az esetleges idegrendszeri éretlenségek, így kiderül, hogy a gyermek problémájának van-e idegrendszeri háttere. Ha találunk erre utaló jeleket, akkor általában az Alapozó Terápiát szoktuk javasolni.

Létezik, egy emberre jellemző mozgáslépcső, amin a normális fejlődési ütemben haladó gyerekek a fejlődésük során keresztülmennek. Minden mozgásfajtához, mozgáslépcsőhöz egy vagy több agyi terület érése, beérlelése kapcsolódik. A mozgás által jutnak el azok az ingerületek az agyba, melyek kiépítik azt az idegrendszeri hálózatot, amely szükséges egy konstruktív, sikeres élet leéléséhez. Ha a mozgásfejlődés során ebből a mozgássorból kimaradnak elemek, vagy nem az egymásra épülés sorrendjében történik a továbblépés, akkor a gyermekek veszélyeztetetté válnak arra, hogy a későbbiek során idegrendszeri éretlenségből fakadó tanulási és életvezetési problémáik legyenek Az idegrendszer érettségének - éretlenségének az állapota szerencsére nem állandó. Az esetleges éretlenségeket, deficiteket, bizonyos fejlesztő, terápiás eljárásokkal a megfelelő életkorban (minél korábban) igen hatásosan lehet korrigálni. Erre a korrekcióra, felzárkóztatásra az egyik legmegfelelőbb módszer az Alapozó Terápia.

A terápia során végigvezetjük a gyerekeket az átlagos fejlődési sor mozgásállomásain. Biztosítjuk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ingerület jusson el az agy éretlen területeire. A méhen belüli mozgásmintákkal kezdünk, a születéssel folytatjuk, majd a csecsemőkori mozgásokon át építkezünk tovább az egyre magasabb rendű mozgások felé. Ezekkel a mozgásokkal és a mozgások által kiváltott ingerületekkel újraindítjuk az idegrendszer érését. Az esetleges idegrendszeri blokkok a nagy ingerületmennyiség hatására „áttörnek” vagy az ingerületek a blokkokat megkerülve új területeket kapcsolnak be a szinaptikus hálózatba. A foglalkozások általában heti három alkalommal vannak. Erre azért van szükség, mert csak ilyen intenzitás mellett lehet elegendő ingerületet az agyba áramoltatni. Mindegyik terápiás foglalkozás időtartama másfél és két óra között mozog. Attól függően, hogy milyen az adott csoport terhelhetősége.